U bent hier

Eindwerk psycho-oncologie 2016-2018: Het effect van CGT-i op slaap, levenskwaliteit, emotioneel welbevinden en hopeloosheid bij oncologische patiënten

Slaapproblemen komen veel voor bij oncologische patiënten. Tijdens de behandeling wordt vaak slaapmedicatie voorgeschreven. Dit kan tijdelijk een oplossing zijn maar na de behandeling wordt deze best weer afgebouwd. Vaak merken patiënten dan dat hun slaap er opnieuw op achteruit gaat en lukt het hen niet om dit terug onder controle te krijgen. Om te voorkomen dat patiënten in de vicieuze cirkel van slaapmedicatie terecht komen, waarbij ze stoppen en vervolgens weer herbeginnen omdat hun slaap niet betert, bieden we hen de mogelijkheid om slaaptherapie te volgen.

Daarnaast zijn er ook patiënten die geen slaapmedicatie wensen te nemen, uit schrik voor gewenning of verslaving. Zij komen ook in aanmerking voor het volgen van slaapmedicatie.

Na een slaaptherapie hopen we dat patiënt terug beter slaapt en dat hij overdag hier de voordelen van ervaart. Op die manier hopen we bij te dragen aan de algemene levenskwaliteit van patiënten na kanker.

Onderzoeksopzet

Werving gebeurd via de oncologische teams van AZ Geel en AZ Herentals. Patiënten komen eerst op intakegesprek bij de psycholoog. Wanneer zij wensen deel te nemen, tekenen zij een informed consent en vullen zij 4 vragenlijsten in. De eerste drie sessies zijn wekelijks, daarna volgen er nog drie tweewekelijkse sessies. Afrondend vullen ze opnieuw dezelfde vragenlijsten in als voor aanvang. Er wordt steeds gestart per 3: de eerste patiënt start na een week registratie in slaapdagboek, de volgende na 2 weken en de laatste na 3 weken registeren. Via hun wekelijkse slaapdagboek en de vragenlijsten wordt effect van de therapie op verschillende domeinen nagegaan.

Resultaten

Over de verschillende patiënten heen, zien we een significant effect voor slaapefficiëntie, slaaplatentie en de periodes wakker na slaap. Voor de EORTC zien we een significant effect op de globale gezondheidsschaal en voor dagelijks functioneren. Voor de PSQI bekomen we een significant effect voor het gebruik van slaapmiddelen, de hoeveelheid echte slaap, latentietijd tot inslapen, slaapduur en de subjectieve slaapkwaliteit. Voor de HADS en de BHS werden geen significante resultaten gevonden.

Klinische, maatschappelijke en/of wetenschappelijke relevantie

Slaapproblemen komen veel voor en kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Via slaaptherapie hopen wij bij te dragen aan het algemeen welzijn van onze patiënten. Als patiënten zich beter in hun vel voelen, verwachten we dat ze ook terug sneller kunnen meedraaien in de maatschappij. Op deze manier hopen we heel laagdrempelig een klein steentje bij te dragen aan een lagere ziektekost.

Auteur: 
Ilse Sannen en Saartje van den Brande
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!